Bloemen boeket bedankt complimenten geven

Goede complimenten geven? Wees oprecht, spontaan en concreet

Complimenten geven die blijven hangen, dat is een kunst. En er is goed nieuws. Want jij kan het leren. Met deze 5 tips word jij de koningin in het geven van complimenten!

  • Oprecht: Eerst en vooral, geef enkel een compliment als je het ook echt meent. Mensen (en vooral vrouwen) voelen het aan als je compliment niet oprecht is. Wees daarbij ook spontaan. Je kan nu éénmaal je compliment niet voorbereiden, uit het hoofd leren en tegelijkertijd oprecht overkomen.
  • Concreet: Maak je compliment zo specifiek mogelijk. In plaats van te zeggen ‘Je ziet er goed uit’, kan je beter wat specifieker zijn met ‘dat kleedje staat je goed!’.
  • Toon interesse: Laat je compliment eens volgen door een vraag. Ik leg uit aan de hand van een voorbeeld. ‘Dat kleedje staat je goed! Waar heb je het gekocht?’ Op die manier geef je een compliment en benadruk je nog eens dat je oprecht geïnteresseerd bent.
  • Verwacht niets: Ga geen complimenten geven omdat je er zelf één terugverwacht. Of geef geen compliment omdat je net iets nodig hebt van iemand. Inderdaad, op die manier kom je niet oprecht en spontaan over.
  • Context: Hou rekening met de context waarin je een compliment geeft. Een goed compliment geef je op de goede manier en op het goede moment. Op de trouwdag van je beste vriendin geef je haar beter een compliment over haar prachtige kleed in plaats van haar te feliciteren met haar gewichtsverlies. Denk ook aan de relatie die je hebt met de ontvanger van je compliment. Je baas een compliment geven over zijn spierballen wordt zelden geapprecieerd.

Geniet wanneer je complimenten geeft EN ontvangt!

Denk jij nu bij jezelf dat je best wel goed bent in complimenten geven? Hoe zit het met het ontvangen van complimenten? Waar je vaak niet wat te antwoorden, of begin je ongemakkelijk aan je kleren te friemelen? Of breek je, net zoals ik, het compliment gewoon onmiddellijk af? Want dat kleedje heeft echt niet veel geld gekost. En die afgewerkte taak was uiteindelijk helemaal niet zoveel werk.

Een compliment ontvangen is ook een kunst. Deze tips hebben mij alvast geholpen:

  • Genieten: Leer te genieten van een compliment. In plaats van het compliment onmiddellijk neer te halen, zeg gewoon ‘dankjewel’. Maak duidelijk aan de ontvanger dat je het compliment waardeert, en dat is voldoende.
  • Zwijg: Geef niet onmiddellijk een compliment terug nadat je er zelf één hebt gekregen. Dat voelt aan als een ‘verplicht nummertje’, niet oprecht en al zeker niet spontaan. Ook hier, hou het bij een eenvoudige ‘merci’.
  • Stop met nadenken: Ik raad je aan om vooral je hersenen te blijven gebruiken, alleen niet op de verkeerde manier. Ga niet achterdochtig worden nadat iemand je een compliment heeft gegeven. Waarom geeft die persoon jou nu net vandaag dat compliment? Die heeft zeker iets nodig. STOP! Jij hebt dat compliment gewoon verdiend. Niets meer dan dat.

Complimenten geven aan de lopende band? Blijf vooral authentiek.

Hoe vaak geef je iemand een compliment? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Het voornaamste is dat het gemeend en spontaan blijft. Iemand dagelijks op hetzelfde tijdstip een compliment geven zal zelden als spontaan en gemeend overkomen. Geef een compliment op het moment dat jou iets positiefs opvalt. Alleen dan zal het niet geforceerd voelen voor jou en de ontvanger!

“Never underestimate the power of a random compliment.”

Is communicatie in het algemeen een werkpunt voor jou? 

Wil jij leren hoe je beter kan communiceren? Wil jij ontdekken hoe je binnen jouw team het beste communiceert? Wil jij negatieve feedback leren geven? Of wil jij beter leren omgaan met (soms negatieve) feedback die je ontvangt?

Onze programma’s helpen jou op weg. Je leert werken aan je zelfvertrouwen en communicatie via de online modules en via één-op-één momenten. Of zit je met een andere vraag? Neem contact met ons op!

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *