Coach worden – het klassieke patroon

Het eerste wat je doet, of wellicht al gedaan hebt, is zoeken op het internet naar opleidingen. En je merkt al snel dat er 101 verschillende coaching opleidingen bestaan. Je kan kiezen uit een aanbod van carrièrecoach, opruimcoach, stresscoach, burn-out coach, perfectionismecoach, business coach, life coach, …

Je gaat naar een aantal voordrachten en je kiest vanuit je buikgevoel een bepaalde opleiding. Maar dan ben je een aantal dagen verder in de opleiding en je krijgt het gevoel dat het toch niet precies is wat je zoekt. Dus dan begin je een tweede opleiding en misschien zelfs een derde.

Na het behalen van een aantal certificaten hang je trots het bordje ‘ … Coach’ aan je voordeur en zet je een Facebook pagina op om je kenbaar te maken. Misschien stap je in een groepspraktijk of bestudeer je nog een volgende model. En dan… komt die eerste betalende klant. Je boekt je eerste mooie vooruitgang en je bent echt tevreden omdat je iemand hebt kunnen verder helpen. Maar dan valt het stil. Geen nieuwe aanmeldingen. Je gaat op zoek naar mogelijke oplossingen door nog een nieuwe opleiding te volgen omdat je zeker weet dat, als je dit ook nog kan aanbieden, er zeker nieuwe klanten zullen komen.

Het is jammer genoeg een verhaal dat ik heel vaak hoor bij startende coaches. Je begint vol goede moed maar dan valt het stil. EN dat vind ik zo jammer want wanneer je die passie voelt om andere mensen te helpen, dan moet je er voluit voor gaan!

Stap 1 – Coach worden is kiezen voor een volwaardige opleiding

Mijn ervaring heeft me geleerd dat het belangrijk is om te kiezen voor een volwaardige coachingopleiding en daar voluit voor te gaan. Het helpen van mensen vraagt een bepaalde attitude en maturiteit, en dat leer je niet op 2 dagen.

Coachen is een vak. En daar heb je kennis en ervaring voor nodig. Die kennis vergaar je door opleidingen te volgen en ervaring bouw je op door veel te coachen. En dan bedoel ik de ervaring in het effectief begeleiden van mensen.

En niet dat je ervaringsdeskundige bent doordat je het zelf hebt meegemaakt. Ik lees veel te vaak dat er coaches kiezen om burn-out coach te worden omdat ze zelf een burn-out hebben gehad. Mijn inziens schuilt daar een valkuil, omdat je jouw eigen proces kan projecteren op dat van de klant die je begeleidt. Doe dus zoveel mogelijk ervaring op in het begeleiden van andere mensen.

Stap 2 – Verdiep jezelf als coach in 1 methodiek

Een volgende tip die ik graag meegeef, is dat je kiest voor een bepaalde methodiek. Ga voor de expertise en verdiep je in één of enkele technieken en modellen. Net door te kiezen voor enkele specifieke modellen kan je daar ook jouw unieke verhaal van maken en je gaan onderscheiden als coach. Het helpt ook om jouw focus te bewaren en dan hoef je ook niet verloren te lopen in het overaanbod van opleidingen. Jouw boodschap komt zo ook heel krachtig over.

Stap 3 – Bepaal de doelgroep die jij wil begeleiden als coach

Eén keer je gesetteld bent als coach, bepaal dan jouw doelgroep. Wie wil jij begeleiden? Ook hier is het belangrijk om keuzes te maken want dat helpt jou gericht te communiceren en de juiste klanten aan te trekken. Ik kies ervoor om ondernemende vrouwen en coaches te begeleiden. In elke communicatie die ik voer, ligt mijn focus op deze twee doelgroepen. Het verhoogt mijn herkenbaarheid en op die manier ontstaat er naamsbekendheid. Je valt op doordat je een duidelijk verhaal brengt.

Stap 4 – Durf zichtbaar te zijn als coach

Zet een duidelijk social media plan op en laat de wereld weten wat jij in je mars hebt. Vertel jouw verhaal en durf op te vallen. Ik heb geleerd door te braaf te zijn en bescheiden te blijven, dat je niet herinnerd wordt. Het is jouw missie om mensen te helpen en te laten groeien. Dus ga die boodschap verspreiden en toon wat je te bieden hebt.

Stap 5 – Iedere coach heeft een coach nodig!

Laat je zelf ook begeleiden, want als coach heb je een coach nodig. Je bent een klankbord voor zoveel mensen en af en toe mag jij ook ventileren! Door te klankborden, groei je. En dat is wat je wil stimuleren.

Blijf jezelf wel uitdagen en blijf jouw kennis verdiepen. Want daar maak je het verschil. Ik volg bijvoorbeeld nog elk jaar minimum één Enneagram en/of NLP opleiding in binnen- of buitenland.

Wat is jouw volgende stap als coach?

Ik sta nu 15 jaar in de wereld van coaching & training en ik zie het als mijn missie om het coachingvak naar een hoger niveau te brengen. Ik wil coaches helpen om op de juiste manier hun praktijk op te starten en vooral om ze te helpen met hun kennis en ervaring uit te breiden.

Durf jij samen met mij op stap te gaan en te kiezen voor professionele coaching en begeleiding? Neem contact met me op voor een gezellige babbel over het coaching vak! 

Of neem deel aan de LadyCoach opleiding en zet jezelf als kwalitatieve coach op de kaart!

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *