Toen onze vriend, voormalig CEO, hij aan het hoofd van de organisatie stond, gaf hij vrouwen enorm veel kansen om door te groeien naar topfuncties. Echter, hij merkte dat niet elke vrouw happig was op deze carrièreswitch. Hoe komt dat?

Het glazen plafond – Nog steeds actueel

Vandaag wordt er in de media veel geschreven over het tekort van dames in topfuncties. Er zijn weinig vrouwen die doorgroeien naar het directieniveau of meedingen aan de top. Ligt dat aan het feit dat er te weinig vrouw zijn om die functies in te vullen? Of dat vrouwen die functies niet ambiëren? Misschien worden zij tegengehouden door hun mannelijke collega’s? En wordt er echt nog steeds een man verkozen boven een vrouw?

In mijn praktijk begeleid ik heel wat ondernemende en leidinggevende vrouwen. En ik ben steeds nieuwsgierig naar de carrièrekeuzes die zij gemaakt hebben. Wat was hun motivatie om door te groeien of net niet te gaan voor die éné hogere functie? Vaak moet ik tot de conclusie komen dat wij als vrouwen nog steeds het glazen plafond ervaren.

Vrouwen hebben de capaciteiten om te functioneren op topniveau

Volgens mij is het glazen plafond niet opgelegd door mannen, maar leggen wij ons dit zelf op. In de mindset van de vrouw zit nog steeds een overtuiging dat wij minder zijn dan de man. Ik weet dat ik hier een zeer uitgesproken statement neerschrijf maar laten we eens samen op onderzoek gaan:

 • Vrouwen hebben evenveel talenten als mannen
 • Vrouwen beschikken over een onwaarschijnlijke zachte kracht
 • Vrouwen kunnen multitasken
 • Vrouwen zijn in staat om maximaal te verbinden
 • Vrouwen zijn het best in creëren
 • Vrouwen zijn even intelligent als mannen
 • Vrouwen beschikken over een sterke emotionele intelligentie
 • Vrouwen zijn gericht op de menselijke aspecten

Ik kan nog een hele waslijst aan competenties en talenten opsommen waarom vrouwen als de beste functioneren op hoog niveau binnen een bedrijfscontext.

Een ingebakken minderwaardigheidsgevoel versterkt het glazen plafond

Daartegenover zijn er ook heel wat overtuigingen die vrouwen zichzelf aanpraten als het op hun carrière aankomt:

 • Ik ga een slechte moeder zijn
 • Ik ga tekort schieten bij mijn partner
 • Ik mag toch niet de grootverdiener zijn
 • Ik ben niet goed genoeg om mee te draaien in deze harde mannenwereld
 • Ik ga door de mand vallen – ze gaan me niet au serieux nemen
 • Ik voel me schuldig wanneer ik zoveel van huis weg ben
 • Ik ben de controle aan het verliezen
 • Wat gaan de mensen niet van me denken
 • Ik kan dat toch niet maken tav mijn collega’s
 • Ik verdien dit niet
 • Ik ga falen in deze functie
 • Dit ligt ver buiten mijn capaciteiten
 • Ik kan toch niet evenveel verdienen als mijn mannelijke collega
 • Ik ga als een bitch overkomen

Deze uitspraken komen uit de mond van vrouwelijke ondernemers en deze overtuigingen zorgen ervoor dat vrouwen hun eigen glazen plafond creëren. Het zijn uitspraken die het zelfbeeld gaan ondermijnen en die ervoor zorgen dat wij als vrouw nog steeds niet geloven in ons potentieel.

Vrouwen kunnen het glazen plafond overstijgen

Wij, vrouwen, zijn tot veel in staat als we het willen en echt geloven. Het is aan de vrouwen om zelf dat glazen plafond te doorbreken en die beperkende overtuigingen te overstijgen. Natuurlijk is het normaal om angst te voelen als je een volgende stap neemt in jouw carrière. En het is ook gezond om die angst te ervaren want dat houd je scherp en alert.

Het is echter niet oké als diezelfde angst je verlamt en klein houdt. Of als die angst je laat geloven dat je zal falen en dat je mannelijke collega beter is dan jij. Uit je comfortzone komen en zichtbaar worden is altijd spannend. Maar het is aan ons vrouwen om bewust te kiezen voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. We staan naast elkaar en ja, we zijn anders. Maar dat is net onze kracht.

Wil jij het glazen plafond doorbreken? Of ben je klaar voor een volgend niveau?

Als jij op zoek bent naar een klankbord om je professionele carrière vooruit te helpen, dan is het LadyBoss traject jouw ding.

Heb je andere vragen of nood aan een babbel? Neem contact met me op. Ik ga graag in dialoog met jou.

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *