Jezelf onderscheiden als coach is op zoek gaan naar je ‘waarom’

Op mijn 27ste was ik een zwalpend schip. Ik hopte van de ene job naar de andere, en na 6 maanden verviel ik telkens in hetzelfde patroon. Het werd al snel saai en ik had niet genoeg uitdaging. Ik ondermijnde de beslissingskracht van mijn rechtstreekse baas en ik wou de dingen naar mijn hand zetten. Echt gelukkig word je niet als je keer op keer op diezelfde muur botst. Ik had nood aan verandering maar ik kon niet benoemen wat dat dan precies was.

Op een zondagmorgen las mijn man tijdens het ontbijt een artikel over coaching. Hij gaf me onmiddellijk de feedback dat dit misschien iets voor mij was. In het artikel stond de meerwaarde van coaching beschreven, waarbij een coach je kan helpen in je professionele zoektocht. Het is nu 16 jaar geleden, en toch weet ik nog exact waar we zaten en hoe geboeid ik was door dat bewuste artikel. Het was alsof die coach me persoonlijk aansprak, want het ging precies over mijn verhaal. De volgende maandag maakte ik een afspraak en dat gesprek heeft mijn leven veranderd. Na drie sessies wist ik exact welke richting ik uit wou: ‘Ik zou ook coach worden’.

Je als coach onderscheiden door gerichte keuzes te maken

Hoe begin je daaraan om coach te worden? Er zijn zoveel opleidingen op de markt en iedereen biedt het beste aan. Vanuit een zekere vorm van loyaliteit heb ik me ingeschreven in de opleiding van de coach die me initieel begeleidde. Ondertussen was ik al aan de opleiding NLP gestart en volgde ik verschillende opleidingen rond persoonlijkheidstypologieën. Als een TGV raasde ik door het opleidingslandschap. Ik wou het serieus aanpakken en veel kennis vergaren. Het was mijn overtuiging dat, hoe meer modellen ik bestudeerde, hoe beter ik zou worden als coach. Ik kan je heel eerlijk zeggen dat ik hier een eerste serieuze fout heb gemaakt.

Op 5 jaar tijd heb ik zeker 200 opleidingsdagen gevolgd. En ik denk dat ik er nog een heel aantal niet heb meegeteld. Je kan je al voorstellen dat dit niet echt haalbaar is. Want het is niet alleen de theoretische kennis die je vergaart. Het gaat ook over de impact die deze opleidingen op je hebben als mens. Je moet het niet enkel verteren onder de vorm van kennis maar ook emotioneel en fysiek doet het iets met jou.

Mijn omgeving maar ook ikzelf kon op een bepaald moment niet meer volgen. Ik was een opleidingsterrorist geworden. Elk model was een nieuw heilig geloof dat ik wou integreren in mijn dagelijks leven. Heel mijn bestaan werd afhankelijk van de kennis en de modellen. En ik merkte dat ik mijn kern eigenlijk aan het verloochenen was. Op dat moment heb ik aan de handrem getrokken en ben ik gaan stilstaan bij wat voor mij belangrijk is. Van alles een beetje kennen of echt de diepte in duiken.

Stel jezelf de vraag: ‘wie wil ik zijn als coach’?

De belangrijkste vraag die ik me toen gesteld heb, is: ‘Wie wil ik zijn? Als vrouw? Als partner? Als coach? Als trainer? En wat wil ik uitdragen?’ Stel jezelf de vraag: Hoe wil jij jouw klanten het beste helpen? Waar ben je zelf goed? Wat boeit jou? En waar ben je door gepassioneerd?

Nadat ik deze vragen voor mezelf beantwoord had, zijn er heel wat puzzelstukken in elkaar gevallen. Ik ben heel gericht keuzes beginnen maken over de modellen waarmee ik werkte. En ook op welke manier ik mijn klanten het beste kon helpen. Want je kan niet alles goed doen.

Na het volgen van het overaanbod aan opleidingen, ben ik heel gericht gaan kiezen. Kiezen voor de dingen die je graag doet. En vooral kiezen voor dingen waar je zelf in gelooft omdat ze een impact hebben op jouw eigen manier van zijn. Voor mij is dat NLP en Enneagram geworden. Dit zijn de twee modellen die voor mij werken en waar ik als coach het verschil in kan maken. Ik gebruik deze elke dag, in mijn leven, altijd en overal. Door gericht te kiezen mag ik mezelf nu ook een expert en ervaringsdeskundige noemen. Want ik adem deze modellen in en uit. Het is een filosofie en manier van leven geworden.

Blijf je kennis bijschaven om je te onderscheiden als coach

Ik merk vandaag op dat er veel coaches zijn en dat er een wildgroei is. Iedereen noemt zich coach, maar wanneer ben je een echte coach? En wanneer ben je expert? Of een ervaringsdeskundige? Het is mijn visie dat je dit mag hanteren op het moment dat het een deel van je leven is geworden. Dat je de kennis en ervaring combineert. En ik spreek over échte kennis. Niet ergens 2 dagen een opleiding volgen en jezelf dan een expert noemen.

Elke dag opnieuw school ik me bij en lees ik artikels of volg ik webinars. Jaarlijks volg ik minstens 1 Enneagram en/of NLP opleiding. Ik reis naar het buitenland om bij de grondleggers mijn kennis nog uit te breiden. Daarnaast volg ik de actualiteit op en daag ik mezelf uit om nog te groeien als coach.

Want hoe maak je het verschil? Net door jezelf uit te dagen om jouw kennis en ervaring te vergroten. Durf bewust te kiezen voor 1 doelgroep of 1 model. Duik in de diepgang en maak er jouw levensmissie van om de beste coach te worden in jouw vakgebied. Stel je niet tevreden met 2 of 3 dagen opleiding. Want daarmee kom je er niet. Durf te springen en jezelf te stretchen in jouw vakgebied. En benoem waar je goed in bent.

Geef samen met mij het woord ‘coach’ terug een goede naam

Mijn naam is Annick en ik ben 15 jaar coach in hart & ziel. Zoals je al gemerkt hebt, leef ik voor mijn vak. Het is mijn doel om coaching naar een hoger niveau te brengen. Daarom wil ik jou helpen om je kennis en ervaring uit te breiden! Durf jij met mij te springen en samen te kiezen voor een professionalisering in jouw coachingspraktijk?

Neem contact met me op! Vertel me jouw persoonlijk verhaal, en ik help je graag verder op weg. Of doe mee met ons LadyCoach programma, en maak het verschil als coach.

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *