De grootste kwaliteit van een coach is neutraal luisteren

Als coach kan je een encyclopedie schrijven over alle verhalen die klanten met jou delen. Het zijn stuk voor stuk heel persoonlijke verhalen en sommige zaken komen heel sterk binnen. Een klant die jou vertelt dat zijn partner hem bedriegt, een zakenpartner die met een deel van de rekening is verdwenen… Of de dochter die betrapt is met illegale drugs. Collega’s die elkaar niet meer kunnen luchten en elkaar saboteren. En ga zo maar door.

Eén van de sterkste kwaliteiten die je als coach kan ontwikkelen, is het neutraal luisteren. Je hoort jouw klant. De woorden komen binnen en je stelt vragen. Je helpt jouw klant om nieuwe inzichten te vinden zodat ze beter of makkelijker met de situatie leren omgaan. Soms betekent dat ook het aanbieden van een schouder om op te huilen. Het dragen van de ruimte en het creëren van een veilige omgeving waar alles gewoon gezegd kan / mag worden. Ik merk dat, als jij je klant gewoon de ruimte geeft om eens zijn hart te luchten, dit de grootste meerwaarde is die je kan bieden als coach. Want hoeveel luisteren wij echt naar elkaar? Hoe vaak onderbreken wij elkaar niet, of staan we al klaar met (ongevraagd) advies?

Als coach ben je ook maar een mens

En dan komen er van die verhalen die je zo hard raken. Verhalen die zo dicht bij jouw eigen realiteit komen. Precies of jij diegene bent die aan het spreken is. Een spiegel die je wordt voorgehouden en die je dwingt om ook naar jouw eigen schaduwkanten te kijken. Het is me ooit overkomen dat ik een dame aan het coachen was die met exact dezelfde woorden, dezelfde emoties en dezelfde non-verbale taal haar (en dus ook mijn) verhaal aan het vertellen was. Op dat moment ben ik heel sereen gebleven en in mijn rol als neutrale coach gebleven. Ik was me constant bewust van het feit dat ik mijn eigen verhaal op de achtergrond moest houden en geen advies zou beginnen geven. Want dan val je uit je rol als coach.

Ik wist dat er me een grote uitdaging te wachten stond. In dat gesprek heb ik me heel kwetsbaar opgesteld. Ik heb heel eerlijk verteld dat haar verhaal heel hard was binnen gekomen omdat het vergelijkbaar was met wat ik een aantal jaren daarvoor had meegemaakt. De tranen die over mijn wangen liepen waren heel opmerkelijk en ik heb toen met haar afgesproken dat ik mijn ervaringen niet zou projecteren op haar. Ik ging haar uitdagen om zelf tot een oplossing te komen en haar te ondersteunen in haar keuzes. Het is een heel boeiend en kwetsbaar traject geworden, waar ik zelf héél veel uit geleerd heb. Als coach en ook als mens.

Maak het onderscheid tussen je eigen proces en dat van je klant

Als coach ben ik me bewust geworden dat zo’n trajecten je uitdagen om neutraal te blijven. Mijn proces is nooit het proces van de klant. En mijn oplossingen werken voor mij en niet noodzakelijk voor mijn klant. Het is mijn verantwoordelijkheid als coach om in die rol te blijven. Gewoon spiegelen en uitdagen. Geen oplossingen aanreiken!

Als mens ben ik gegroeid, want door het verhaal van mijn klant kon ik terug een laag van mijn kwetsuren weghalen. Ik ben veel rijker en wijzer geworden. In je kwetsbaarheid durven stappen als coach helpt je groeien in jouw job. Het is belangrijk om bereid te zijn verder in je persoonlijk werk te gaan en alle lagen weg te halen die je tegenhouden om te groeien. Blijven openstaan voor nieuwe inzichten en bereid zijn om door je persoonlijke pijn te gaan, is een onderdeel van je job als coach.

Wil jij zelf graag coach worden? Of wil jij als coach zelf ook een klankbord?

Als jij coach bent, en je hebt nood aan een klankbord… Neem contact met me op voor een babbel.

Of neem deel aan de LadyCoach opleiding en zet jezelf als kwalitatieve coach op de kaart.

 1. linda
  linda says:

  Ik heb een kritische bedenking. Mag dat ?
  Wel, als de grootste kwaliteit van de coach “neutraal luisteren” is, dan is er toch niet iets als “kwetsbaar opstellen” (want je bent neutraal) of “je bent maar een mens” (want je bent neutraal).
  In elk geval : da’s mijn ervaring . Binnenin een coaching sessie is er zoiets als “neutrale liefde” en dan hoef je niks te fixen of zo.
  Toegegeven : buiten coaching context herken ik me in jouw verhaal.

  Beantwoord

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *