Je perfectionistische kantjes helpen je vooruit!

Door mijn perfectionisme ben ik een doorzetter en behaal ik mijn doelen. Mijn lat ligt zeer hoog en ik heb er geen moeite mee om ze nog wat bij te stellen als ik weet dat het leidt naar een verbetering. Mijn perfectionisme houdt me bezig. En het maakt mijn leven boeiend en interessant, want ik ben steeds in beweging. Ik voel me er dynamisch door en ook wel succesvol. Mijn arendsoog heeft alles gezien en ik voel me niet te beroerd om zaken die fout lopen aan te pakken.

Maar je perfectionisme bezorgt je ook stress, veel stress…

Soms maakt mijn perfectionisme me ook wel moe. Want het zorgt ervoor dat ik altijd bezig ben en eigenlijk nooit content ben. Ook het ongeduld dat gepaard gaat met mijn perfectionisme zorgt voor de nodige stress. Voor mijn omgeving ben ik niet altijd een pretje want ik ben veeleisend voor mezelf en ook voor anderen. Ik heb graag dat ze doen wat ik zeg, want ik weet hoe het moet. En net dat vele ‘moeten’ is vaak lastig. Ik ervaar ook wel dat ik de dingen vanzelfsprekend vindt. Oh ja, en ik vergeet dan ook nog dat ik behoorlijk kritisch ben.

blessing or curse it is your call perfectionisme heylady

Hoe zou je leven eruitzien zonder je perfectionisme?

Onlangs stelde ik mezelf de vraag: ‘Hoe zou mijn leven eruitzien als ik wat minder perfectionistisch was’?

Heel eerlijk, ik kon er geen antwoord op bedenken. Mijn perfectionisme is een deel van mezelf, en van mijn leven. Het hoort bij mij en het maakt me gelukkig en ongelukkig tegelijkertijd.

Maar wat weegt nu het zwaarste door? Als ik de film van mijn leven afspeel dan heb ik een paar dieptepunten gehad doordat ik slaaf geworden was van mijn perfectionisme. Door telkens weer te focussen op wat er niet was en wat er verkeerd liep, ontnam ik mezelf mijn eigen geluk. En toch, als ik de slotsom maak dan moet ik toegeven dat ik best wel trots ben op wat ik bereikt heb. En dat is wel dankzij mijn streven naar meer en beter.

Je perfectionisme omarmen door te kijken naar wat er wel is!

Door ouder en wijzer te worden, en natuurlijk ook door mijn hele transformatieproces, heb ik geleerd om te kijken naar wat er wel is. Elke waarde heeft zijn positieve en negatieve aspecten en zo is het ook met perfectionisme. Geef me 5 minuten de tijd en ik kan mezelf de grond in boren met wat er allemaal verkeerd is aan mijn perfectionisme. Maar wat levert me dat op? Niemand wordt daar gelukkiger van!

Geef me diezelfde 5 minuten om op te sommen welke geschenken mijn perfectionisme me geeft, en ik weet niet of ik met 5 minuten genoeg heb! Door te leren kijken naar wat de positieve eigenschappen zijn, heb ik ook leren inzien dat ik niet beschaamd hoef te zijn. Ik moet niet langer vechten tegen mezelf. Integendeel, ik mag mezelf aanvaarden met al mijn zotte en rare kantjes. En dat maakt me wel gelukkig. Het besef dat je wel gelukkig kan zijn met jouw perfectionisme geeft ademruimte en zorgt voor een zekere beweging.

Als perfectionist ben je al krampachtig genoeg! Dus stel je eens voor wat er zou veranderen als je jezelf wat ruimte geeft. Als je inziet hoe mooi het leven is als alles perfect verloopt! Voor mij is perfectionisme een zege. Mijn grootste troef. Ik ben een kwaliteitszoeker en daar ben ik trots op!

Hoe ga jij om met je perfectionisme?

Herken je die perfectionistische kantjes? Is het voor jou nooit (goed) genoeg? Krijg je stress van al de dingen die je nog (perfect) ‘moet’ doen?

Misschien kan het voor jou ook helpen om te kijken naar wat er wel goed is in je leven! Wil je nog meer tips om je perfectionisme te omarmen? Of je perfectionisme zelfs inzetten als sterkte?

Neem dan deel aan onze webinar. Of stuur me een mailtje en vertel me jouw verhaal. Of werk zelf op eigen tempo aan je perfectionisme in het Proof programma!

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *