Divorce Day – piekmoment van stukgelopen relaties tijdens de feestdagen

Enkele jaren terug riep het Amerikaanse advocatenbureau Slater & Gordonna de eerste maandag na Kerst uit tot ‘Divorce Day’. Dat is zo vanwege de vele scheidingen die koppels of partners tijdens de feestdagen aanvragen. Volgens statistieken op Facebook en Google worden relaties het meest beëindigd na de feestdagen. Hoe komt dat?

Frustraties over je relatie komen extra naar boven tijdens drukke periodes

Als je in een relatie zit waarin je niet gelukkig bent, dan voelt de gezelligheid en warmte tijdens de feestdagen aan als een ‘verplicht nummertje’. Dan voelt intimiteit aan als een extra last die je met je moet meesleuren. Reken daarbij nog eens de stress van het organiseren van je kerstdiner. Ja, die onderliggende frustraties over je relatie komen gegarandeerd op de voorgrond.

Cuffing season – wintermaanden doen singles sneller een nieuwe warme relatie aangaan

Een ander fenomeen dat opvalt, is dat singles tijdens de koude feestdagen het vaakst op zoek gaan naar een nieuwe relatie. Dat staat ook wel gekend als het ‘cuffing season’. Want zo kunnen we ons tijdens de wintermaanden ‘vastbinden’ aan een partner. Facebook gegevens tonen ook hier aan dat in december 34% meer relaties worden aangegaan dan op andere momenten tijdens het jaar.

De nood aan relaties in de winter door een gebrek aan zonlicht

Wetenschappelijk gezien kunnen we deze seizoensgebonden nood aan relaties verklaren door het gebrek aan zonlicht. Te weinig zonlicht zorgt ervoor dat je minder serotonine aanmaakt, met de welgekende ‘winterdip’ tot gevolg. Menselijk contact en een intieme relatie blijken in dat geval haast fysiek nodig om die winterblues te doorspartelen. Daarnaast zijn er ongetwijfeld veel singles die de feestdagen bij familie niet alleen willen doorbrengen. Of ze zijn gewoon op zoek naar gezelligheid, warmte en knuffels tijdens de koude winterdagen.

Een waardevolle relatie opbouwen? Ontdek wat jij belangrijk vindt

Eerst en vooral, neem geen overhaaste beslissingen! Laat de drukte en stress van de feestdagen even passeren. Neem daarom tijd voor jezelf om te ontdekken of je wel echt nood hebt aan een relatie. Of sta eens stil bij de plus- en minpunten van je huidige relatie.

Om een waardevolle relatie op te bouwen, is het sowieso belangrijk dat je begrijpt wat voor jou belangrijk is binnen een relatie. Om dat te ontdekken, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat wil ik in een relatie?
  • Welke aspecten zijn voor mij belangrijk in een relatie?
  • Wat haal ik uit een relatie?
  • En wat verwacht ik van een relatie?

Relationships don’t just happen; they’re built!

De verwachtingen van je partner in deze relatie zijn even belangrijk

Als je voor jezelf een helder beeld hebt van jouw verwachtingen, dan heb je alvast de basis om in een nieuwe waardevolle relatie te stappen.

Uiteraard sta je in een relatie nooit alleen. Het is daarom ook belangrijk om te begrijpen wat je partner verwacht van jullie relatie, en waar jullie als ‘entiteit’ voor staan. In een goede relatie weet je wat jijzelf en je partner belangrijk vinden binnen een relatie, en weten jullie beiden waar jullie relatie voor staat.

Wil jij weten of je klaar bent voor een nieuwe relatie? Of kan jouw relatie een nieuwe wind gebruiken?

Misschien wil jij je relatie sterker maken of nieuw leven inblazen? Ben je single en wil je ontdekken wat voor jou belangrijk is in een relatie?

Download dan alvast ons ebook over relaties en ontdek aan welke punten jij (en/of je partner) nog kan werken. Of stuur me een mailtje en vertel me waar ik kan helpen.

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *