Zelfvertrouwen = een positief zelfbeeld

Wat is zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen staat voor een positief zelfbeeld. En dat krijg je enkel met positieve én realistische verwachtingen over jezelf. Geloven in jezelf, in jouw kunnen, in jouw zijn, dat is zelfvertrouwen. Het bepaalt hoe je in het leven staat, hoe je met jezelf én anderen omgaat. Want met een positief zelfbeeld presteer je beter en durf je meer aan. Zelfvertrouwen straal je ook uit. Zo trek je positivisme aan.

Gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat meestal tijdens de kindertijd

Zelfvertrouwen ontwikkelt zich hoofdzakelijk in onze kinderjaren. Ben je overbeschermend opgevoed, dan heb je misschien niet geleerd om je eigen mening te vormen. En durf je die vandaag nog steeds niet te uiten. Ben je opgevoed door een ouder die heel kritisch was, dan ben je vandaag nog steeds bang om te falen. Ook als je gepest geweest bent, dan kan dat een oorzaak zijn voor gebrek aan zelfvertrouwen. Maar ook andere, meer recente zaken kunnen je zelfvertrouwen een knauw geven: een stukgelopen relatie, een ontslag, een negatieve opmerking of een paar kilo’s teveel.

Zelfvertrouwen kan je leren!

Een negatief zelfbeeld maakt meestal deel uit van een negatieve spiraal. En ja, die kan je doorbreken!

Het begint met bewustwording, het erkennen van je zelfbeeld, of dat nu positief of negatief is. Wees je bij elke situatie bewust van je gedachten. Er gebeurt iets: wat dacht je, wat voelde je, wat deed je als reactie? De beste manier is om te werken met een schriftje, dat je bijhoudt om telkens je gevoelens te noteren en te verwerken. Dat leidt tot inzichten en dan kan je er iets aan doen.

You can’t live a positive life with a negative mind!

Positieve affirmaties voor meer zelfvertrouwen

Bepaalde oefeningen, positieve affirmaties, kunnen ervoor zorgen dat je je zelfbeeld terug opkrikt. Geef jezelf complimenten, bevestig wat je goed vindt aan jezelf, erken je successen. Doorbreek het patroon van negatieve commentaren tegenover jezelf. Wees trots op jezelf als je iets bereikt hebt. Ik weet het, het klinkt allemaal eenvoudig, maar dat is het niet. Alleen als je volhoudt, dan bereik je dat positieve zelfbeeld. En dan blijft het nog steeds een ‘work in progress’. Maar je kan het!

Nog meer tips voor meer zelfvertrouwen

Enkele nuttige tips kunnen je ook helpen met dat zelfvertrouwen:

  • Hou een schriftje bij waarin je al je positieve ervaringen en successen bijhoudt.
  • Leg de lat niet te hoog, in kleine en grote dingen.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen.
  • Leer uit kritiek en zet het om in positieve feedback.
  • Verzorg jezelf goed en probeer mooi voor de dag te komen.
  • Organiseer “me-time”, zorg voor ontspanning in je leven.
  • Geef complimenten, aan jezelf maar ook aan anderen. Je oogst wat je zaait.
  • Geniet van mooie momenten!

Wil jij groeien in zelfvertrouwen?

Heb je zin om die negatieve spiraal te doorbreken? Zoek je wat meer informatie rond positieve affirmaties en hoe dat werkt?

Kom naar eens van onze Lady & Lemon events. Of doe mee aan één van onze programma’s.

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *