Falen bestaat niet...

Falen bestaat niet – er is alleen feedback

De eerste keer dat ik deze zin las, gingen alle toeters en bellen af in mijn systeem. Hoezo! Falen bestaat niet? Jawel, want ik zie constant hoe ik aan het falen ben en welke fouten ik maak. Ik weet wel wat ik allemaal verkeerd doe en ik zal het jou nog zeggen ook. Mijn hele focus lag op fouten. Ik was zo alert geworden op de fouten die ikzelf en anderen maakten dat ik wandelend criticus was geworden. Uiteraard was mijn omgeving daar niet zo gelukkig mee maar ik streefde voor het hogere doel: De perfect wereld creëren en iedereen verbeteren die fouten maakt. Als rasechte idealist was ik ervan overtuigd dat ik door mensen te wijzen op hun fouten, ik ze zou stimuleren om te verbeteren. Dat ik daarmee de mensen op kast jaagde was een detail dat ik over het hoofd zag.

Tot ik dus deze stelling ‘Falen bestaat niet’ onder ogen kreeg. Het was een worsteling van jewelste om dit te leren aanvaarden. Maar door dit proces heb ik wel ontzettend veel geleerd. Ik geef je een kort overzicht van mijn inzichten.

Je faalt niet – je leert uit je fouten

Fouten maken is én van de ergste dingen die je kan overkomen – zeker als je perfectionistisch bent aangelegd.

Je wil eigenlijk een foutloos parcours afleggen maar hoe kan je jezelf verbeteren als je geen fouten durft te maken. Hoe kan je nieuwe zaken aanleren als je niet bereid bent om af en toe een fout te maken?

Ik heb hier heel lang mee geworsteld omdat ik de heilige overtuiging had dat als ik fouten maak, ik niet goed genoeg ben. Dat ik een ‘nobody’ ben. Ik dwong mezelf om de dingen onmiddellijk perfect te doen want dan word je geapprecieerd. Ik had een ijzeren discipline ontwikkeld om altijd en overal in uit te blinken en vooral aan de buitenwereld niet te laten zien welke offers je hiervoor brengt. Alles onder controle, de glimlach op het gezicht en vooral hard je best doen. Want het zijn alleen de harde werkers die er komen in het leven. Dit houd je natuurlijk niet lang vol. Op een zeker moment ga je keihard op je bek en kan je niet anders dan toegeven dat ook jij fouten maakt. Fouten in de in van leermomenten. Als ik nu met een ‘fout’ geconfronteerd wordt dan is mijn automatische reflex: ‘Wat heb ik nu geleerd’? Hoe kan ik dat vermijden? Wat is er een mogelijke oplossing ipv de fout te gaan uitvergroten.

Bekijk alle opties

Als je met je twee voeten in een valkuil van ‘falen’ gestapt bent dan je verschillende dingen doen:

  • Je kan erin gaan soppen
  • Je kan jezelf voor de kop slaan
  • Je kan de fout uitvergroten en jezelf waardeloos maken
  • Je kan je zelfvertrouwen naar beneden halen en ervoor zorgen dat je het meest hopeloze geval wordt
  • Je kan blijven zitten in de kuil en jezelf beklagen

OF

  • Je kan naar oplossingen gaan zoeken
  • Je kan onderzoeken wie je kan helpen
  • Je kan opstaan en de valkuil dicht doen
  • Je kan onderzoeken hoe het komt en wat je ervan te leren hebt

Er zijn zijn veel opties als het op ‘leren omgaan met falen’ gaat. Hoe je het ook aanpakt, rechtstaan en weer doorgaan is altijd de beste optie! En vooral opstaan – doorgaan – en leren uit je fouten!

Kijk naar wat er wel is

Als je hyperfocus hebt op alles wat er fout & verkeerd loopt dan is het heel belangrijk om ook te leren kijken naar wat er allemaal wel goed loopt. Een positieve blik op de zaken helpt je om minder kritisch te zijn voor jezelf en jouw omgeving. Door jezelf hierin te trainen, ga je ook makkelijker uit de negatieve spiraal kunnen stappen. Een positieve kijk helpt je om sneller oplossingen te bedenken en beter te relativeren wanneer je nog eens een fout maakt!

Zet een andere plaat op

Ok, je hebt een fout gemaakt… So what! De wereld vergaat niet omdat je iets vergeten bent of omdat je een fout hebt gemaakt. Door te blijven hangen in de fout, maak je het alleen maar groter in je hoofd. Stel dat je een fout maakt, je lacht er eens goed mee, je stelt je weer recht, kijkt nog even wat je ervan te leren hebt en je gaat weer verder. Hoe zalig zou dat zijn! Als je natuurlijk liever blijft hangen in de negativiteit, jezelf eens goed voor de kop wilt geven, jezelf blijft kleineren en naar beneden halen, dan is dat ook een keuze. It’s up to you. Ik heb geleerd dat het eerste me veel meer oplevert en dat ik stuk vrolijker door het leven ga!

Over de schrijver
Reactie plaatsen