Je faalt niet, je leert uit je fouten

Fouten maken is één van de ergste dingen die je kan overkomen – toch als je perfectionistisch bent aangelegd. Je wil eigenlijk een foutloos parcours afleggen. Alleen, hoe kan je jezelf verbeteren als je geen fouten durft te maken? Hoe kan je nieuwe zaken aanleren als je niet bereid bent om af en toe een fout te maken?

Ik heb hier heel lang mee geworsteld. Het was mijn heilige overtuiging dat, als ik fouten maak, ik niet goed genoeg ben. Dat ik een ‘nobody’ ben. Dus ik dwong mezelf om de dingen onmiddellijk perfect te doen want dan word je geapprecieerd. Met een ijzeren discipline altijd en overal in alles uitblinken. En vooral aan de buitenwereld niet laten zien welke offers je hiervoor brengt.

Alles onder controle, de glimlach op het gezicht en vooral hard je best doen. Want het zijn alleen de harde werkers die er komen in het leven. Dit hou je natuurlijk niet lang vol. Op een zeker moment ga je keihard op je bek en kan je niet anders dan toegeven dat ook jij fouten maakt. Fouten in de zin van leermomenten. Als ik nu met een ‘fout’ geconfronteerd wordt, dan is mijn automatische reflex: ‘Wat heb ik nu geleerd’? Hoe kan ik dat vermijden? Kijken naar een mogelijke oplossing, ipv de fout te gaan uitvergroten.

Bekijk alle opties

Als je met je twee voeten in een valkuil van ‘falen’ gestapt bent, dan kan je verschillende dingen doen:

  • Je kan erin gaan soppen
  • Of je kan jezelf voor de kop slaan
  • Sommigen vergroten hun fout uit en voelen zich waardeloos
  • Je kan je zelfvertrouwen naar beneden halen en ervoor zorgen dat je het meest hopeloze geval wordt
  • En misschien blijf jij gewoon zitten in je kuil en jezelf beklagen

OF

  • Je kan naar oplossingen gaan zoeken
  • Of je kan onderzoeken wie jou daarbij kan helpen
  • En gewoon opstaan en de (val)kuil dicht maken
  • Of ga op onderzoek hoe het komt en wat je ervan te leren hebt

Er zijn veel opties als het gaat over ‘leren omgaan met falen’. Hoe je het ook aanpakt, rechtstaan en weer doorgaan is altijd de beste optie! En vooral opstaan, doorgaan en leren uit je fouten.

Kijk naar wat er wel is

Als je hyperfocus hebt op alles wat fout & verkeerd loopt, dan is het heel belangrijk om ook te leren kijken naar wat er allemaal wel goed loopt. Een positieve blik op de zaken helpt je om minder kritisch te zijn voor jezelf en jouw omgeving. Door jezelf hierin te trainen, stap je ook makkelijker uit de negatieve spiraal. Een positieve kijk helpt je om sneller oplossingen te bedenken en beter te relativeren wanneer je nog eens een fout maakt!

Zet een andere plaat op

Oké, je hebt een fout gemaakt… So what! De wereld vergaat niet omdat je iets vergeten bent of omdat je iets verkeerd gedaan hebt. Door te blijven hangen in de fout, maak je het alleen maar groter in je hoofd. Stel, je maakt een fout. Wat zou er gebeuren als je er eens goed om lacht, je terug recht stelt, je kijkt naar de lessen die je eruit te leren hebt, en je weer verder gaat? Hoe zalig zou dat zijn!

Als je natuurlijk liever blijft hangen in de negativiteit… Jezelf eens goed voor de kop slaat, jezelf kleineert en naar beneden haalt. Dan is dat ook een keuze. It’s up to you. Ik heb geleerd dat het eerste me veel meer oplevert en dat ik een stuk vrolijker door het leven ga!

Hoe ga jij om met falen?

Wat betekent falen voor jou? En hoe ga jij om met falen? Laat het ons weten via een comment onder deze blog.

Staat je perfectionisme of faalangst je in de weg om te groeien in je carrière of in je eigen bedrijf? Neem gerust contact op. Alles is bespreekbaar.

Wat denk jij ervan?

Voel je vrij om bij te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *