Persoonlijkheidsmodellen, geloof jij daar in?
20 december 2020 

Persoonlijkheidsmodellen, geloof jij daar in?

Van ongeloof naar verbijstering!

Ik was 28 en schreef me in voor een opleiding rond een persoonlijkheidsmodel. Wat ik nog niet wist is dat die opleiding mijn leven ging veranderen. Ik had al wat gelezen over het Enneagram maar de literatuur die toen bestond was nogal karikaturaal. Er werden 9 types beschreven met de bedoeling om je basistype te vinden. De theorie vertelt dat het vinden van jouw basistype de sleutel is tot persoonlijke groei. Heel septisch arriveerde ik daar en de groep bestond uit enkel vrouwen. Heel typisch, bedacht ik me toen.

Kan dit echt kloppen?

De negen types werden beschreven en het was zo onrealistisch dat er 1 type was waar echt alles klopte. Kon dat echt?Natuurlijk werd mijn innerlijke criticus wakker en begon alle mogelijke boeken en tests online in te vullen. Door mijn antwoorden aan te passen, veranderde uiteraard mijn type. Dus ik hield mezelf voor dat het niet kon kloppen. Tot ik het boek van Russ Hudson en Don Riso in mijn handen kreeg en de karikatuur werd overstegen. In ‘De Wijsheid van het Enneagram’ staat prachtig beschreven wat de dynamiek van het Enneagram is en dat er met dit model wordt gekeken naar de drijfveren. Waarom je de dingen doet die je doet. Nu was niet alleen mijn innerlijke criticus getriggerd, ook mijn nieuwsgierigheid dreef me naar de volgende opleiding.

15 jaar later werk ik nog steeds met het Enneagram en er is voor mij geen enkel ander model dat zoveel diepgang en mogelijkheden biedt om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Als je jezelf de zoektocht gunt om te landen bij jouw basistype dan geef je jezelf het mooiste cadeau dat er is. Je krijgt als het ware een handleiding om je leven beter te begrijpen en mild te worden voor jezelf en jouw omgeving.

Met hetEnneagram begrijp je de anderen en wil je niet persé dat ze jouw mening of visie volgen want je weet gewoon dat zij op die manier in het leven staan.

Even de 9 types kort uitleggen

Type 8 – De Beschermende Uitdager: Ik wil de controle uit angst om gekwetst of gemanipuleerd te worden

Type 9 – De Vreedzame Bemiddelaar: Ik wil harmonie en innerlijke rust uit angst om afgescheiden te worden

Type 1 – De Deugdzame Hervormer: Ik wil de wereld verbeteren uit angst om slecht, fout of corrupt te zijn

Type 2 – De Zorgende Adviseur: Ik wil helpen en dienstbaar zijn uit angst om niet geliefd te zijn

Type 3 – De Succesvolle Presteerder: Ik wil succesvol zijn uit angst om van geen waarde te zijn

Type 4 – De Romantische Individualist: Ik wil van persoonlijke betekenis zijn uit angst om een grijze muis te zijn

Type 5 – De Onderzoekende Denker: Ik wil kennis om deze onlogische wereld te begrijpen uit angst om incompetent te zijn

Type 6 – De Loyale Bewaker: Ik wil loyaal zijn en wederzijdse steun bieden uit angst om het niet alleen te redden

Type 7 – De Entertainende Optimist: Ik wil het maximale uit het leven halen en volop genieten uit angst om naar de pijn te moeten gaan en tekort te komen.

Door dit kort overzicht ga je zeker niet landen bij je basistype maar het kan je al helpen om even stil te staan bij wat er wel/niet past.

Gevalideerde test

En ik raad je ook aan om zeker geen online tests te gaan invullen want deze zijn niet gevalideerd. Als je echt jouw type wil kennen dan vul je het best de HPEI test in die ontwikkeld en gevalideerd is door mijn collega Philippe Halin. Na een diepte-interview van een uur met een gecertifieerde coach, kan je van start gaan met jouw proces om te landen bij jouw type. Maar dan begint het pas want het vinden van jouw basistype geeft je geen excuus om jouw gedrag te verantwoorden. Het Enneagram is een model dat je uitnodigt om je type te overstijgen maar je gebruikt het niet om jezelf te gaan verantwoorden, in de zin van: ‘Ik ben zo, je moet me maar nemen zoals ik ben’. Het is net de bedoeling om je sterktes verder in te zetten en jouw valkuilen te gaan overstijgen.

Geen enkel type is beter dan een ander.

Er is geen enkel type beter dan het ander. Het is echt een andere manier van in het leven staan. Het mooie aan het Enneagram is dat we kunnen leren van elk type en het einddoel is om alle 9 types te integreren om je terug een ‘heel mens’ te voelen.

Deze tool heeft me als mens en als coach zoveel bijgebracht. Zonder het Enneagram zou ik bepaalde situaties ‘verkeerd’ hebben aangepakt. Ik zou gehandeld hebben vanuit mijn eigen perceptie met alle valkuilen erbovenop. Net door het Enneagram te kennen, kan ik mensen beter begrijpen en zie ik waarom ze doen wat ze doen. Ik hoef dan niet te gaan oordelen omdat het hun manier van zijn is. Het helpt me om te relativeren en dingen te aanvaarden zoals ze zijn.

Enneagram in Coach Opleiding

Een van mijn klanten heeft me verteld dat dit model een verplicht onderdeel van elke leiderschaps- of managementopleiding zou moeten zijn. Nadat hij het Enneagram had bestudeerd, begreep hij zijn teamleden zo veel beter en kon hij iedereen beter aansturen. Ook een van de coaches die ik begeleidde, gaf me dat het Enneagram eigenlijk in iedere coachingopleiding zou mogen zitten. En dat gaf me de duw in de juiste richting. Vandaag integreer ik het Enneagram in mijn coachingopleiding en ik merk dat je als coach op een heel andere manier met je klanten omgaat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen